Speler

Voor het luisteren naar uitzendingen heb je Adobe Flash nodig.

Get Adobe Flash player

Waar luister je naar?

Vliegbasis Soesterberg is uniek in Nederland: meer dan veertig jaar was de basis ontoegankelijk voor publiek. Nu wordt het als natuurgebied teruggegeven aan de Utrechtse inwoners. Van 18 t/m 26 september 2010 verschenen op de landingsbaan het radiostation met daar omheen zeven kleine ontvangsthuisjes. In negen uitzendingen ontrafelde kunstenaar Robbert van der Horst samen met zijn gasten deze paar honderd vierkante meter Nederland.

RadioBaken is een live radioverslag, documentaire én theatervoorstelling tegelijk. Kom langs en word deelgenoot van de uitzending of luister in de buurt naar je radio (105 FM). Hoor de verhalen van bewoners rondom de basis, ontmoet een oud vliegenier, proef de zelfgebakken cake van de buurvrouw en ervaar de weidsheid van het landschap.

RadioBaken is onderdeel van de Week van het Landschap en wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrede van Utrecht en de Utrechtse Schatkamer. In voormalige shelters van de F-15’s, op de landingsbaan en in munitiebunkers vindt in die week een natuur- en cultuurfestival plaats. De Vrede van Utrecht ontwikkelt de komende jaren culturele activiteiten op weg naar 2013 onder de noemer ‘Soesterberg Art Port’.

Heb je nog aanvullende informatie, correcties of foto's? Mail dan naar < >.

Houd ons in de gaten op Facebook!

Informatie

Vliegbasis Soesterberg was de eerste belangrijke vliegbasis nabij Soesterberg, tussen Utrecht en Amersfoort. In 1910 richtte de automobielfirma Verwey en Lugard uit Den Haag in de buurt van Soesterberg een heideveld in als burgervliegveld.

De vliegbasis Soesterberg veranderde enorm in de Tweede Wereldoorlog, maar de functie bleef gelijk. Het oppervlak werd vergroot, het vliegveld werd gemoderniseerd en de bebouwing uitgebreid. De veranderingen werden veroorzaakt doordat Soesterberg belangrijk was voor de Slag om Engeland (10 juli 1940 tot 30 oktober 1940). Het had een strategische ligging ten opzichte van Engeland. Nadat de Slag om Engeland verloren was veranderde de functie in een oefenbasis. Vanaf 1944 werd de vliegbasis Soesterberg en haar omgeving gebombardeerd door Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de vliegbasis volledig verwoest. Pas op 15 augustus 1951 was de basis weer herbouwd en operationeel.

Vanaf 1951 zijn diverse squadrons op vliegbasis Soesterberg gestationeerd geweest. Van 16 november 1954 tot medio 1994 heeft de ‘32nd Fighter Grou[‘ van de Amerikaanse luchtmacht gebruik gemaakt van de Vliegbasis Soesterberg. Amerikaanse militairen en hun gezinnen bepaalden jarenlang het beeld van Vliegbasis Soesterberg en omgeving. Aan de aanwezigheid van de Amerikanen op de vliegbasis kwam in 1994 een einde, omdat de spanningen tussen Oost en West Europa na de val van de Muur in 1989 sterk waren afgenomen. Nadat de Amerikanen in 1994 vertrokken waren kreeg de vliegbasis een andere bestemming.

Op 12 november 2008 vond de officiële sluitingsceremonie plaats wegens bezuinigingen. Het terrein zal primair een functie krijgen als natuurgebied; er zal slechts beperkt woningbouw plaatsvinden. Het nieuwe Nationaal Defensiemuseum krijgt een plek op het terrein en een deel van de voormalige vliegbasis wordt natuurgebied. Een klein deel, het voormalige Amerikaanse gedeelte, blijft militair gebied.

Op 12 juni 2009 is het eigendom van de basis in handen gekomen van de provincie Utrecht en heeft de vliegbasis haar functie als militair vliegveld verloren. De lokale zweefvliegclub die al vanaf 1946 op de vliegbasis aanwezig is, de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ), blijft vliegen en is in het bestemmingsplan opgenomen. Vrijdag 21 mei 2010 is er een fietspad geopend dat Soest met Soesterberg Noord verbind en dwars over de oude landingsbaan loopt. De rest van het terrein zal tot medio 2011 dicht blijven omdat oude explosieven die nog her en der op het terrein liggen eerst moeten worden opgeruimd.

In het vierentwintigtal voormalige ‘shelters’ waar de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren ondergebracht wil de Vrede van Utrecht de komende jaren in nauwe samenwerking met de Provincie Utrecht en het Utrechts Landschap culturele activiteiten gaan ontwikkelen op weg naar 2013 onder de noemer ‘Soesterberg Art Port’.

(bron: www.vliegbasis-soesterberg.nl)

Over RadioBaken

Radiobaken is een productie van Stichting Under the Blue Surface.

RadioBaken wordt mede mogelijk gemaakt door Vrede van Utrecht en De Utrechtse Schatkamer.

Veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan RadioBaken!

Heb je nog aanvullende informatie, correcties of foto's? Mail dan naar < >.

Houd ons in de gaten op Facebook.